DIY: Astrids plisserte lampeskjerm

DIY: Astrids plisserte lampeskjerm

Vanskelighetsgrad: 2 av 3

OBS! Bruk alltid LED-pære til denne skjermen  

 

Jeg har sett på sosiale medier det siste året flere og flere som har laget flotte plisserte lampeskjermer av papir, og de er helt utrolig fine og klassiske! Med dagens LED-pærer er det også trygt å lage dem selv da disse pærene ikke blir varme, så da var det jo heller ikke noe spørsmål om jeg skulle prøve meg på dette prosjektet. Dette var også et billig prosjekt, bare 45 kroner dyrt, og er en fin måte å fornye hjemmet for en billig penge. Det kan vi like!  

 

Det du trenger: 

- Papir

- Innmaten til en gammel lampeskjerm

- Blyant og viskelær

- Linjal

- Saks 

- Hullemaskin

- Lim eller dobbeltsidig tape 

- Fjøl

- Noe skarpt til å linje med (jeg har brukt en brevåpner)

 

Steg 1: 

Først må du bestemme hvor stor du ønsker at skjermen skal være, og hvor store du ønsker at foldene i plisseen skal være. Jeg lagde min skjerm like høy som den gamle lampeskjermen var, 17,5 cm. Jeg målte dette på papirene og klippet vekk det som var overflødig. Jeg bestemte også at foldene skulle være 2 cm brede. Fordi arkene jeg brukte var vanlig A4 så målte jeg opp 28 cm, og markerte hver andre centimeter både oppe og nede. Så klipte jeg vekk resterende 1,9 cm fra siden. Hvor mye svinn de har på siden er avhengig av hvor store folder du har, og vil variere. 

Det er heller ikke lett å vite hvor mye papir man trenger, men det kan du regne deg frem til. Hold deg fast for nå kommer det litt matematikk, men det klarer vi! Jeg hørte et sted at man kan beregne omtrentlig det dobbelte av omkretsen på skjermen når man skal lage plissert lampeskjerm. Jeg målte derfor diameteren på den største, nederste ringen av lampeskjermen, og ganget denne med pi. Altså ble regnestykket (diameter) 20 cm x 3,14 = en omkrets på 62,8 cm. Jeg doblet dette, og fikk da et estimat på 125,6 cm. For å finne ut hvor mange ark jeg trengte så delte jeg 125,6 på 28 (fordi jeg visste at arkene mine var 28 cm lange når foldene var 2 cm), og regnet meg frem til at jeg trengte 4 og 1/2 ark. Dette er veldig omtrentlig, og her står man fritt til å prøve seg frem med de målene man ønsker. Det som er herlig med dette prosjektet er at det ikke er noen fasittsvar. Hvis man ønsker tett plisse må man ha flere ark, og hvis man ønsker en litt løsere plisse trenger man færre ark. 

 

Steg 2:  

Nå som du har målt opp avstanden mellom hver brett i plisseen skal du streke opp disse ved hjelp av en spiss nok gjenstand til at du lager merke i arket, men ikke spist nok til at du skjærer gjennom. Jeg brukte en gammel brevåpner jeg har fra før av, men du kan også bruke den butte enden av en smørkniv. Jeg plasserte linjalen min slik at den lå en millimeter fra merkene og dro brevåpneren med den spisse enden fra den ene siden til den andre et par ganger. Jeg brukte ganske mye makt på dette for å få dype spor. Jeg gjorde dette på alle arkene. Ved å gjøre dette steget får du brettet papiret lett og mye jevnere enn du ellers ville fått til. 

 

Steg 3: 

Når du har markert alle linjene kan du viske vekk alle blyantmerker og blyantstreker. Deretter bretter du arkene som et trekkspill, hvor du bretter annenhver side. 

 

Steg 4: 

Nå er det på tide å feste arkene til hverandre. Jeg valgte å bruke dobbeltsidig tape for å feste mine ark sammen fordi de holder godt, men du kan også bruke vanlig limstift hvis det er det du har liggende. 

For å få fine overganger tok jeg tape på hver side av bretten på den ytterste plisseen på arket. Se på bildene under for hva jeg mener. Deretter festet jeg på den ytterste plisseen på et annet ark ved å legge denne over plisseen på det første arket. Dermed blir det dobbelt ark i alle skjøtene. Dette gjorde jeg til alle arkene var festet sammen. 

 

Steg 5: 

Dette trinnet er helt valgfritt, og hvis du vil ha helt rett kant nederst kan du hoppe over dette trinnet. Jeg ønsket å ha en slags finish på kanten nede, og valgte derfor å brette kanten på undersiden innover. 

På hver plisse så er det en skarp brett som stikker ut, og en skarp brett som stikker inn. Ved å ta tak helt nederst i kanten på bretten som stikker ut, kan du forsiktig brette den innover. Se bildene under. Det vil naturlig lages en liten brett, som danner en spiss fra som ender ved de indre brettene på hver side. Klem igjen plisseen slik at kantene på denne nye bretten blir klemt flate.

Som du sikkert ser har jeg begynt på den andre bretten, nest innerst. Dette er fordi at vi må skjøte de to endene at det nå kjempelange arket helt til slutt. Derfor startet jeg på den andre bretten, og slutter på den nest siste bretten. Når resten av stegene er gjort og du kan skjøte arkene til å bli en sirkel, bretter du inn enden av denne skjøten. 

 

Steg 6: 

Nå skal vi jobbe med innsiden oppe på skjermen. For å kunne feste papirdelen til selve innmaten til lampeskjermen må vi lage hull på den siden som kommer til å vende innover.

Jeg begynte med å ta en liten papirbit som var til overs for å lage en mal for å bruke for å få hullene jevne hele veien. Jeg visste at hver brett var 2 cm brede, så jeg klippet papirbiten 2 cm. Så klippet jeg et hull med hullemaskinen min omtrent midt på. Deretter holdt jeg denne inntil hver brett, mens jeg passet på at den stakk helt inn og var jevn med toppen oppe, og tegnet omrisset av hullet i malen. Se bildene under for hva jeg mener. 

 

Da alle hullene var markert matchet jeg opp hullemaskinen min og klippet hull i hver brett. Når dette var gjort klippet jeg et lite snitt på midten av hullet, slik at vi kan tre på skjermen på stålstangen av innmaten til skjermen. 

 

Steg 7: 

Lim igjen skjermen slik at den blir helt rund. Brett inn den aller siste skjøten på undersiden. 

 

Steg 8:

Nå er vi på aller siste steget, og det er å få festet alt i sammen. Hvis du har kjøpt en gammel lampeskjerm kan du ta av den gamle ytterdelen. Du kan sikkert få tak i enkeltdeler til lampeskjerm, men jeg vil tro at den aller rimeligste løsningen er å enten bruke en gammel skjerm du har fra før av eller kjøpe en gammel lampeskjerm brukt. 

Fordi vi lagde snittene til hvert hull på innsiden av skjermen kan vi lett tre på. Vær forsiktig og pass på at det blir jevnt. 

 

Er ikke dette verdens søteste lampeskjerm? Og den er heller ikke vanskelig å få til selv! Denne skjermen kan passe inn i mange stilarter, og du kan bruke akkurat hvilken som helst farge på papiret du bruker. Dette er en veldig enkel og fin måte å forfriske hjemme, uten at du trenger å bruke mye penger - noe vi alle kan sette pris på!

(Og som jeg skrev innledningsvis, husk å alltid bruke LED-pære når du bruker denne skjermen!)

Lykke til! Tagg oss gjerne på Instagram (@rorvikfloten) hvis du prøver deg på denne supersøte lampeskjermen selv :) 

 

  • Astrid 
Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

1 av 4