DIY: Astrids fargedyppa lys

DIY: Astrids fargedyppa lys

Vanskelighetsgrad: 2 av 3

Som du kanskje har fått med deg har jeg fått litt overtenning på lys denne høsten (pun very much intended), og det er så utrolig mye som man kan få til selv. Jeg har sett flere steder at man kan kjøpe lys som er dyppa i farget stearin, noe jeg syns er helt nydelig. Det som er litt mindre nydelig er prislappen mange av disse lysene har. Kanskje du også har tenkt som meg 'det må da kunne gå an å lage selv, jeg vil ikke betale så mye for et par lys!?' Svaret til det er et rungende ja! Følg med videre så skal du få se hvordan du også kan lage fargedyppa lys helt selv.

 

Det du trenger: 

- Lys du ønsker å få farge på

- 1-2 lys med en farge du ønsker til å smelte

- Kniv og skjærefjøl

- En tynn og høy vase/glass/annet kar

- Et kar som tåler kokende vann

- Kokende vann

- Tålmodighet 

 

Steg 1: 

Det alle første du må gjøre er å sette på ei gryte med vann eller sette på vannkokeren. Vi ønsker så varmt vann som mulig til dette prosjektet. Mens du venter på at vannet skal koke er det bare å sette i gang med å skjære det farga lyset i små, små biter. Vi skal smelte disse, og jo mindre de er dess fortere går det å smelte dem. Jeg kuttet av små biter av lyset og kuttet disse i to og delte dem så igjen i mindre biter. Du kan også pelle ut veiken i lyset du kutter opp mens du gjør dette. 

 

Steg 2:

Så fort vannet koker kan du sette det du skal smelte lyset i i et større kar, og fylle det store karet med kokende vann helt opp til toppen. Jeg regner med at det er unødvendig å påpeke at man må sørge for å jobbe med ting som tåler så høy temperatur, men nå har jeg sagt det uansett. I mitt tilfelle kjøpte jeg et høyt og tynt glass på bruktbutikk, og satte det nedi et gammelt litermål. Begge disse tåler varmen greit. Grunnen til at du ønsker å smelte lyset i noe tynt (som en vase eller glass) er fordi du vil trenge mindre stearin for å fylle det opp, og det vil gå raskere å smelte stearinen. Det er bare å hive oppi stearin mens du kutter det opp i småbiter, smelteprosessen tar sin tid. Jeg kokte opp ei ny gryte underveis for å bytte vannet i litermålet slik at det holder seg så varmt som mulig hele tiden. 

 

Steg 3: 

Endelig er voksen smeltet! Hvor mye du trenger er helt avhengig av hvor tynn vasen/glasset ditt er, hvor mye du ønsker å dekke lyset, og hvor høyt lys du har. Jeg hadde liggende to mellomhøye lys fra før av, så for meg så passet det å kutte opp ett farga lys for å få nok stearin til å dekke disse. 

Når stearinen er helt smeltet kan du starte å dyppe lyset forsiktig nedi. Husk på at når du dypper kommer den smelta stearinen til å stige, så du må ikke ha smeltet stearin til randen. Det kan godt hende at du må dyppe lyset nedi flere ganger for å bygge fargen. Du velger selv når du vil gi deg. I mitt tilfelle tror jeg at jeg dyppet fem ganger. 

 

Vips så har du nå noen kjempetrendy lys som er knallfine å tenne nå på høsten! Og dette er et prosjekt du kan være ressursfull med også, hvis du har flere lysstumper liggende av lys som er i samme fargefamilie kan du smelte disse sammen og lage din helt egen farge. Hvis du husker fargekartet fra barneskolen kan du også prøve deg på å blande sammen ulike farger for å få noen helt nye farger. Hvorfor skal din mangel av lilla lys være til hinder når du har blå og røde lysstumper liggende? Prøv deg frem og se hva du får til. 

Og sånn helt til slutt, kanskje du nå tenker 'hvordan i alle dager skal du få ut den smelta stearinen ut fra vasen du har brukt?' Fortvil ikke, det er lettere enn man skulle tro. La stearinen få kjøle seg ned og størkne. Når den er stiv kan du helle over kokende vann til vannet rekker helt opp til randen av vasen/glasset. Det varme vannet vil sørge for at stearinen smelter nok til at den etter hvert flyter til toppen. La det stå en stund og kjøle seg ned igjen. Til slutt vil stearinen som nå ligger på toppen være stiv, og da er det bare å løsne den forsiktig og ta den ut. Så er det bare å vaske det lille som er igjen av stearin rundt kanten. På samme vis kan du vaske gamle beholdere som har vært lys i, og gi dem et nytt liv. 

Lykke til med lyslagingen! Tagg oss gjerne på Instagram (@rorvikfloten) hvis du prøver deg du også :)  

 

  • Astrid

Pssst! Hvis du trenger noen fine lysestaker eller telysholdere kan du sjekke ut vårt utvalg på vår nettbutikk her: https://rorvikfloten.no/collections/interior?page=1

Hvis du har lyst til å lage helt hjemmelagde lys kan du sjekke ut vårt blogginnlegg hvor jeg viser hvordan du kan gjøre dette: https://rorvikfloten.no/blogs/diy/diy-astrids-hjemmelagde-lys

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

1 av 4